Veelgestelde vragen

PrimaZo krijgt regelmatig deze vragen:

Zijn de gegevens op PrimaZo betrouwbaar?
Waarom zou ik ziekenhuizen willen vergelijken?
Waarom geeft PrimaZo geen totaalscore?
Wat is het verschil tussen PrimaZo en andere zorgvergelijkers?
Hoe selecteert PrimaZo de gegevens die ze publiceert?
Is PrimaZo onafhankelijk?

 

Heb jij een hele andere vraag, die hier niet tussen staat? Mail dan naar info@primazo.nl en we doen ons best je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

 

 

 

 

Zijn de gegevens op PrimaZo betrouwbaar?

De gegevens die je op PrimaZo vindt komen uit openbare databases. Ziekenhuizen hebben deze gegevens zelf aangeleverd aan de Inspectie voor de gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid. PrimaZo heeft de gegevens niet bewerkt. PrimaZo heeft met deze gegevens het volgende gedaan:

  1. Alleen die gegevens selecteren die relevant zijn voor patiënten
  2. Gegevens zo presenteren dat ze begrijpelijk zijn voor patiënten
  3. Gegevens van alle ziekenhuizen naast elkaar zetten

Door deze aanpak zijn de gegevens op PrimaZo gemakkelijk te herleiden naar hun bronnen en kunnen de gegevens niet worden aangepast in het voordeel van een bepaald ziekenhuis.

 

 

 

 

Waarom zou ik ziekenhuizen willen vergelijken?

Elk ziekenhuis in Nederland levert goede zorg. Het is een taak van de overheid hierop toe te zien. Hiervoor heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg allerlei normen gedefinieerd waaraan ziekenhuizen minimaal moeten voldoen. De Inspectie controleert hierop en neemt maatregelen als dat nodig is. Je kunt er dus vanuit gaan dat geen enkel ziekenhuis slechte zorg levert.

Tegelijkertijd zijn de verschillen tussen ziekenhuizen op een aantal punten groot. Sommige ziekenhuizen halen een norm nét, terwijl anderen het uitstekend doen. Je kunt het vergelijken met een schoolklas, waarin iedereen minimaal een 6 haalt, maar sommigen een 9.

De gegevens die ziekenhuizen aanleveren aan de overheid zijn openbaar. De Stichting PrimaZo selecteert de indicatoren die het meest relevant zijn voor patiënten. Wij leggen uit wat de indicatoren betekenen en wij geven ze in een heldere vorm weer.

PrimaZo vertelt je niet wat hét beste ziekenhuis is, dat is namelijk afhankelijk van wat jij hebt en wat jij belangrijk vindt. Wij geven je wel de informatie om zelf te bepalen wat voor jou het beste ziekenhuis is. Wij adviseren dit in overleg met je (huis)arts te doen.

 

 

 

Waarom geeft PrimaZo geen totaalscore?

Wij geloven dat er niet zoiets bestaat als “het beste ziekenhuis”. Dat komt omdat elke patiënt verschillend is en omdat elke patiënt andere dingen belangrijk vindt. PrimaZo heeft hierom die gegevens geselecteerd die voor veel patiënten van belang kunnen zijn en elke patiënt kan zelf bepalen welk aspect voor hem het belangrijkst is.

Dit betekent dat je als patiënt geen lijstje krijgt met de beste ziekenhuizen voor de gemiddelde patiënt. Je moet actief aan de slag. Jij bent namelijk geen gemiddelde patiënt. En wij geloven dat je actief verdiepen in de verschillen tussen ziekenhuizen je helpt de beste behandeling voor jou persoonlijk te vinden.

 

 

 

Wat is het verschil tussen PrimaZo en andere zorgvergelijkers?

Er zijn op internet veel zorgvergelijkers te vinden. Daarnaast zijn er de jaarlijkse ranglijsten van ziekenhuizen. Wat maakt PrimaZo anders? Een aantal zaken:

  • PrimaZo vergelijkt aandoeningen, geen ziekenhuizen Ranglijsten van bijvoorbeeld het AD vergelijken op het niveau van het hele ziekenhuis. Jij bent echter niet op zoek naar de kwaliteit van het ziekenhuis als geheel, maar specifiek naar de kwaliteit op jouw aandoening.
  • PrimaZo vergelijkt metingen, geen meningen Een aantal sites vergelijkt meningen van patiënten. Het zijn momentopnamen en gaan vaak over een specifieke arts. PrimaZo vergelijkt metingen, oftewel feiten gemeten over een periode van een jaar tijd. Je kunt de meningen van andere patiënten natuurlijk wel gebruiken als aanvulling op de gegevens van PrimaZo. Check dan wel of de meningen gaan over het specialisme dat jij zoekt. Soms gaan ze over alle afdelingen in het ziekenhuis.
  • PrimaZo biedt overzicht Er zijn sites die alle beschikbare informatie van één ziekenhuis publiceren. Hier staat echter ook veel informatie die voor jou als patiënt niet zo relevant is bij je keuze. Bijvoorbeeld of je in het weekend met vragen kunt bellen of mailen.
  • PrimaZo vergelijkt zorg, geen verzekeringen Veel zorgvergelijkers vergelijken eigenlijk verzekeringen, dat is een andere tak van sport.

PrimaZo is de enige site waar je de gemeten verschillen tussen ziekenhuizen ziet op het niveau van de aandoening.

 

 

 

Hoe selecteert PrimaZo de gegevens die ze publiceert?

PrimaZo gebruikt een aantal openbare bronnen. Daarin staan de gegevens die ziekenhuizen en andere zorginstellingen jaarlijks aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid.

De zorginstellingen leveren hen ieder jaar duizenden gegevens aan. PrimaZo selecteert hieruit die zaken die een beeld geven van de kwaliteit van de zorg, op een van de volgende 3 gebieden:

  1. Geen schade aanrichten – Hieronder valt bijvoorbeeld het aantal wondinfecties
  2. Genezen – Hieronder valt bijvoorbeeld het aantal keren dat een patiënt na de behandeling klachtenvrij is
  3. Klantvriendelijkheid – Hieronder valt bijvoorbeeld de mate van pijn die patiënten ervaren na een behandeling

 

 

 

 

Is PrimaZo onafhankelijk?

De Stichting PrimaZo is volledig onafhankelijk. Onafhankelijk van ziekenhuizen, onafhankelijk van zorgverzekeraars en onafhankelijk van de overheid. PrimaZo heeft geen enkel belang een patiënt naar een bepaald ziekenhuis te sturen. PrimaZo maakt alleen de cijfers inzichtelijk, zodat je als patiënt zelf kunt kiezen wat het beste voor je is. PrimaZo adviseert dit in overleg met je (huis)arts te bepalen.