Boek voor patiënten

Beste lezer,

Mijn naam is Wil Konings en ik ben al een aantal jaren actief als ondernemer in de zorg. Tot nu toe richtte ik mij vooral op ziekenhuizen, maar ik ben erachter gekomen er een grote kracht is in de zorg die we nog nauwelijks gebruiken: de patiënt.

Daarom heb ik een boek geschreven, dat bedoeld is om patiënten te helpen een meer actieve rol te kiezen in hun eigen behandeling. En deze niet passief te ondergaan, zoals dat vaak gebeurt. Het heet: De Power Patiënt.

Het boek pleit ervoor je als patiënt actief op te stellen, met je arts(en) als partner. Door deze verantwoordelijkheid te nemen zal je uiteindelijk betere resultaten halen.

Als ik vertel waar het boek over gaat hoor ik van vrijwel iedereen hetzelfde: Een verhaal van iets dat zij zelf of een naaste hebben meegemaakt in de zorg.

Door het hele boek staan ter illustratie echte verhalen opgenomen van patiënten en artseVerhaaln, waarin zij vertellen hoe ze in een bepaalde situatie hebben gehandeld en wat het effect daarvan was.

Ik ben, samen met mijn uitgever, nog steeds op zoek naar nieuwe verhalen voor nieuwe versies van het boek. Dus als je jouw verhaal wilt delen, dan hoor ik dat erg graag. Wil je jouw verhaal delen, stuur het dan in via: http://www.powerpatient.nl/verhaal/

Heb je nog vragen, lees dan de veel gestelde vragen hieronder, of mail me je vraag als je daarna nog steeds twijfelt.

Alvast hartelijk dank voor het delen van je verhaal en het bijdragen aan een betere zorg

Met hartelijke groeten,
Wil Konings

 

Enkele veel gestelde vragen:

Ik wil mijn verhaal wel delen, maar ik wil niet herkenbaar zijn
Ik heb meerdere verhalen, naar welke verhalen ben je precies op zoek?
Welke informatie heb je van me nodig?
Wat gebeurt er als mijn verhaal geplaatst wordt?
Wat als ik van gedachten verander?
Wat zijn de meest voorkomende houdingen die patiënten nu aannemen in hun behandeling?
Waarom ben ik sneller beter als ik mij actief opstel met mijn arts(en) als partner?

 

 

 

Ik wil mijn verhaal wel delen, maar ik wil niet herkenbaar zijn

In het boek komt bij jou verhaal alleen je voornaam en leeftijd te staan. Je zult je eigen verhaal dus zeker herkennen, maar blijft wel onherkenbaar voor anderen.

(Mocht je een unieke voornaam hebben, dan verzinnen we daar wel iets op).

 

 

 

Ik heb meerdere verhalen, naar welke verhalen ben je precies op zoek?

Bij verhalen van patiënten ben ik vooral op zoek naar momenten waarop je zelf het verloop van je ziekte hebt beïnvloed. Bijvoorbeeld door iets ter sprake te brengen, naar een alternatief te vragen of door iets te doen. Ik ben ook op zoek naar momenten waarop je het gevoel had helemaal geen invloed te hebben. Hoe was dat en hoe heeft dat je ziekte beïnvloed.

Ik ben ook op zoek naar verhalen van zorgprofessionals. Ik ben op zoek naar de verwachtingen en motivatie waarmee zij aan hun opleiding begonnen. En ik ben benieuwd wat zij tijdens hun opleiding en werk hebben meegemaakt en hoe dit hen misschien heeft veranderd. Ik ben ook op zoek naar specifieke gevallen waarin een patiënt bepaalde keuzes maakte. Hoe heb je dit als professional ervaren? Het doel van deze verhalen is de lezer meer inzicht geven in de manier van denken van artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals.

 

 

 

Welke informatie heb je van me nodig?

Geef in je bericht a.u.b. de volgende informatie mee:

 • Je voornaam
 • Je leeftijd
 • Je verhaal
 • Ben je patiënt of werk je in de zorg?
 • Eventueel aanvullende contactinformatie, zodat we je kunnen bereiken voor eventuele aanvullende vragen.

Let op: We gebruiken je gegevens alleen om je verhaal goed in dit boek te krijgen, je zult geen advertenties en dergelijke ontvangen.

 

 

 

Wat gebeurt er als mijn verhaal geplaatst wordt?

Mocht je verhaal worden opgenomen in het boek, dan redigeren we het zodat het past in de opzet van het boek.

De verhalen in het boek zijn +/- 4 regels tot maximaal een pagina lang. Bij elk verhaal staan de voornaam en leeftijd van degene die het verhaal heeft ingestuurd.  Bij een positief verhaal nemen we graag de naam van de zorginstelling op. Bij een negatief verhaal zullen we deze anonimiseren, tot bijvoorbeeld: “In een academisch ziekenhuis…”

We checken de uiteindelijke tekst altijd nog met jou. En natuurlijk ontvang jij een exemplaar van het boek.

 

 

 

Wat als ik van gedachten verander?

Voor we je verhaal plaatsen, checken we de uiteindelijke tekst altijd nog met jou. Als je op dat moment niet wilt dat je verhaal wordt opgenomen, plaatsen we deze niet. Ook kun je tussentijds altijd een bericht sturen via: http://www.powerpatient.nl/verhaal/ om ons dit te laten weten.

 

 

 

Wat zijn de meest voorkomende houdingen die patiënten nu aannemen in hun behandeling?

Vaak is dit een van de onderstaande mogelijkheden, of een combinatie ervan:

 • Passiviteit:
  Het traject passief ondergaan en “Ja, dokter” antwoorden op elke vraag. Dit is de traditionele houding en heeft lange tijd prima gewerkt. Maar op het moment dat de patiënt de kamer uit loopt weet hij de helft niet meer van wat de dokter heeft gezegd. En waar was ook weer welk pilletje voor bedoeld?
 • Internationaal top-expert:
  Van tevoren heel internet aflezen en meer weten dan de dokter. De patiënt ontdekt bijvoorbeeld dat er een dokter in Brazilië is die experimenteert met een bepaalde behandelvorm en opzienbarende resultaten haalt. Als de Nederlandse arts een andere behandeling voorstelt en niet bereid blijkt hier ook mee te experimenteren, gaat hij naar een andere arts voor een second opinion.
 • Agressie:
  De patiënt eist behandeling en wel nu, of anders…

 

 

 

Waarom ben ik sneller beter als ik mij actief opstel met mijn arts(en) als partner?

Onder meer doordat:

 • je van tevoren nadenkt over wat belangrijk is voor jou. Vaak zijn er meerdere mogelijke behandelingen en hierdoor kies je de behandeling die het beste bij jou past
 • je iemand meeneemt bij belangrijke gesprekken en zo later beter weet wat een arts gezegd heeft
 • je medicijntrouw hoger zal zijn doordat je beter weet waar de medicijnen voor zijn

1 reactie op Boek voor patiënten

Reageren is niet mogelijk.